Förståelse och hantering av sjukskrivning
Sjukskrivning är en situation de flesta av oss kommer att stöta på, antingen personligen eller genom någon nära anhörig. Det innebär en period där arbetsförmågan är nedsatt på grund av sjukdom eller skada och man behöver tid för återhämtning. I Sverige sköts processen kring sjukskrivning huvudsakligen av Försäkringskassan, men det finns också andra aktörer som spelar en viktig roll, såsom arbetsgivare, läkare och försäkringsbolag.
I den här artikeln belyser vi vad sjukskrivning innebär för individ och samhälle, vilka rättigheter och skyldigheter som följer med sjukskrivningen, hur rehabiliteringsprocessen kan se ut och var man kan vända sig för att få ytterligare stöd och hjälp.
Vad betyder sjukskrivning för den enskilde och arbetsgivaren?
Sjukskrivning påbörjas vanligtvis hos en läkare som intygar att en person inte kan utföra sitt arbete helt eller delvis på grund av fysiska eller psykiska hälsoskäl. Detta läkarintyg är sedan grunden i kontakten med Försäkringskassan för att få ekonomisk ersättning under sjukskrivningsperioden.
För den sjukskrivne innebär detta en säkerhet i form av ekonomisk kompensation och tid till återhämtning. Sjukskrivningsperioden skall också möjliggöra ett fokus på rehabilitering och återgång till arbetslivet när hälsan tillåter. Det kan röra sig om allt från några dagar till flera månader, beroende på sjukdomens eller skadans allvarlighetsgrad.
För arbetsgivaren handlar sjukskrivning om att hantera frånvaron av en anställd och ofta om att tillfälligt ersätta denne. Samtidigt har arbetsgivaren också ett rehabiliteringsansvar. Det betyder att i samverkan med den anställda, Försäkringskassan och eventuellt andra instanser, ska arbetsgivaren verka för att underlätta återgången till arbetet.
Processen för sjukskrivning och hur man ansöker om ersättning
Processen inleds med att personen söker vård för sitt hälsoproblem. Läkaren bedömer omständigheterna och kan utfärda ett sjukskrivningsintyg. Man måste sedan anmäla sin sjukdom till sin arbetsgivare och Försäkringskassan för att kunna ha rätt till sjukpenning.
De första 14 dagarna är det i regel arbetsgivaren som betalar sjuklön, därefter träder Försäkringskassans ersättning in om sjukskrivningen fortsätter. För att erhålla ersättning behöver man ansöka hos Försäkringskassan och följa de uppdateringar och beslut som myndigheten ger.
Under sjukskrivningsperioden är det viktigt att hålla kontinuerlig kontakt med alla inblandade parter och följa de rehabiliteringsplaner som eventuellt upprättas. Det kan röra sig om anpassningar på arbetsplatsen, rekommenderad fysisk terapi, psykologsamtal eller andra hjälpmedel för att främja återhämtning.
Rehabilitering och återgång till arbete
Rehabilitering är en central del av sjukskrivningsprocessen. Syftet är att den sjukskrivna så snabbt som möjligt ska återfå sin arbetsförmåga och kunna återgå till sitt arbete, antingen i full omfattning eller genom gradvis återgång.
Samarbetet mellan den sjukskrivne, arbetsgivaren, vården och Försäkringskassan är avgörande för en lyckad rehabiliteringsprocess. En individuell plan bör tas fram där alla parter har tydliga roller och ansvarsområden utifrån personens behov och möjligheter.
I vissa fall kan externa rehabiliteringsaktörer behöva involveras för att ge stöd i processen. Deras expertis kan till exempel handla om arbetsanpassning, yrkesvägledning eller stöd i att hitta alternativa karriärvägar om återgång till det tidigare arbetet inte är möjligt.
Stöd och hjälp vid sjukskrivning
Sjukskrivningsprocessen kan vara komplex och ibland överväldigande. Det är viktigt att veta att det finns hjälp att få. Webbsidor som Försäkringskassan erbjuder utförlig information om rättigheter, ansökningar och processer.
Dessutom finns det flera försäkringsbolag som erbjuder ytterligare stöd och försäkringar för att komplettera det skydd som staten tillhandahåller. AFA Försäkring är en sådan aktör, som specialiserar sig på försäkringslösningar kopplade till arbetslivet. De har försäkringar som täcker inkomstförlust, rehabilitering och annat stöd vid sjukskrivning och arbetsskador.